Friday, April 20, 2012

Ο κόσμος πάει μπροστά. Η Ελλάδα...;    Οι περισσότεροι ίσως να αγνοήσετε αυτό το άρθρο, να το θεωρήσετε γραφικό ή επιθετικό. Ο σκοπός του όμως είναι να ξυπνήσει και να πισμώσει όλους όσους θα το διαβάσουν.
Έχω αρκετό καιρό τώρα που παρακολουθώ την γενικότερη ανάπτυξη της τεχνολογίας από διάφορες οπτικές γωνίες σε σχέση με την ανθρώπινη αλληλεπίδραση επί αυτής. Η έρευνά μου αυτή αρχίζει πιο πρίν ακόμα σκεφτώ να αρχίσω να αναπτύσσω το "παιδάκι" μου, το Cinux.
(Όσοι θέλουν να μπούν κατεφθείαν στο ψητό, ας πάνε 4 παραγράφους πιο κάτω)
    Παρατήρησα ότι η τεχνολογία, και ιδιαίτερα αυτή των υπολογιστών και του λογισμικού, αναπτύσσονται εκθετικά με τον χρόνο. Ξεκινήσαμε από υπολογιστές στο μέγεθος ενός δωματίου, στην καλύτερη περίπτωση, με μνήμη μερικά bytes την δεκαετία του '40 και φθάσαμε σήμερα να κουβαλάμε κινήτα με δυπύρηνους επεξεργαστές και 1GB RAM, τα οποία έχουν χιλιαπλάσια υπολογιστική δύναμη από τους υπολογιστές όλης της NASA το 1969, όταν έστειλαν τον άνθρωπο στο Φεγγάρι. O νόμος του Moore αισίως εκφράζει ότι κάθε 18 μήνες η υπολογιστική δύναμη διπλασιάζεται. Μα η τερατώδης ανάπτυξη φαίνεται και από ακόμα πολλούς τομείς.

    Ο επεξεργαστής 4004 της Intel του 1971 έφερε περίπου 23000 "εμφυτευμένα" transistors και ο πρώτος Pentium του 1995 είχε όχι περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια transistors. Ο σημερινός SPARC T3 έχει περισσότερους από 2,6 δισεκατομμύρια εκτυπομένα transistor κατανεμιμένα σε 16 πυρήνες! Σε μερικά χρόνια αυτός ο αριθμός θα φαντάζει αστείος. Για την ακρίβεια, ακόμα και για τα μοντέλα εργαστηρίου του 2009 είναι αστείος καθώς τότε, στα εργαστήρια της Intel υπήρχε ένα μοντέλο με 48 πυρήνες (ναι, όταν πρωτοβγήκαν οι 2-πύρηνοι) ενώ σήμερα ένα με 128! Περάσαμε από υπολογιστές που έπιαναν το γραφείο μας σε υπολογιστές που χωρούν στην παλάμη του χεριού μας όντας 10 φορές πιο γρήγορα από εκείνα, από το desktop στο cloud, από την γραμμή PSTN στο ταχύτατο Cable Internet. Από μερικές χιλιάδες γραμμές κώδικα σε μερικά εκατομμύρια σήμερα. Και όλα αυτά μέσα στα τελευταία 10 χρόνια!

    Η εμπειρία μου ως μηχανικός υπολογιστών μου λέει ότι μέσα σε περίπου 5 με 7 χρόνια από τώρα οι υπολογιστές θα έχουν κάνει τα ίδια άλματα που έκαναν από το 1995 έως σήμερα. Το 2020 οι υπολογιστές θα είναι όσο φθινό είναι ένα scientific calculator του σήμερα. Τα calculators που αγόραζαν οι γονείς μας τη δεκαετία του '80 με 100 ευρώ, σήμερα τα παίρνουμε "τζάπα" και έχουν και δεκαπλάσιες λειτουργίες σε σχέση με εκείνα. Αυτό συμβαίνει γιατί, ανάλογα με την υπολογιστική δύναμη, έτσι και η υπολογιστική πολυπολκότητα μικραίνει, άρα και το κόστος με την σειρά του μηδενίζεται. Και για αυτό υπάρχουν indications από ακόμα και σήμερα. Ζωντανό παράδειγμα είναι το Raspberry PI, ο υπολογιστής των 50 Ευρώ. Ήδη η Microsoft δουλεύει σε κόνσεπτ για e-εφημερίδες. Όχι για ιστοσελίδες αλλά για εφημερίδες σαν τις σημερινές, μόνο που αντί για χαρτί θα έχουν μια... οθόνη και ένα τσιπάκι που θα κατεβάζει real time ειδήσεις από το διαδίκτυο!

    Στον "χορό" της ανάπτυξης συμμετέχει όλος ο κόσμος. Ο κόσμος των Windows, του iOS, του Linux, της NASA, του Silicon Valley και με τη σειρά τους οι developers και μη όλου του πλανήτη.
Η Ελλάδα; Που βρίσκεται; Ο έλληνας τι κάνει, που είναι; Τίποτα, πουθενά... Και εκείνος που κάνει κάτι, οι υπόλοιποι έλληνες φροντίζουν να τον "χαντακώνουν" στην χώρα του ρουσφετιού, του συμφέροντος και της αδιαφορίας. Ναι, η Ελλάδα είναι όλα αυτά και είναι γιατί οι έλληνες την κάνουν έτσι! Δεν φταίει κανείς άλλος εκτός από τον έλληνα γιατί η Ελλάδα έχει μείνει πίσω και τώρα "χαντακώνεται". Και όλοι μας το γνωρίζουμε αυτό λίγο πολύ. Και εγώ το διαπίστωσα με τον άσχημο τρόπο. Ποιός είναι αυτός; Επιχείρησα να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα και... το έκανα, εν μέρει. Την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα με το Cinux τα είχα προβλέψει πρίν ακόμα πάρω το πρώτο σχόλιο από τον πρώτο χρήστη. Ο έλληνας έχει την ανάγκη να καταναλώσει και επειδή (σίγουρα) δεν θα μείνει ευχαριστημένος από αυτό που θα καταναλώσει, θα επιστρέψει για να ζητήσει και κάτι παραπάνω, και αν αυτό το καλύψεις, ζητά κάτι άλλο και κάτι άλλο και πάει λέγοντας...

    Το Cinux υπάρχει εκεί έξω περίπου έναν (1) χρόνο και έναν (1) μήνα. Το μοναδικό ελληνικό από το μηδέν Linux σύστημα. Στην αρχή, όση διασημότητα απέκτησε την οφείλω στο LinuxInside και το OSArena. Δηλαδή 5 άτομα, σκάρτα, ενδιαφέρθηκαν. Από εκεί και πέρα, το project ανέβηκε στο Softpedia, στο Distrowatch και σε διάφορες σελίδες γύρω στο διαδίκτυο. Μέχρι σήμερα, και από διάφορες πηγές, σελίδες που είναι για το Cinux έχουν καταγράψει 25854 προβολές, έχει γίνει λήψη του2967 φορές και έχει καταγραφεί η εγκατάστασή του σε 10 υπολογιστές. Αυτό είναι κάθε άλλο παρά χαρούμενα νέα για εμένα. Κάτι όμως με λυπεί... Τι είναι αυτό; Το γέγονός ότι το 69.98% των προβολών και περισσότερο από το 70% των λήψεων έχουν γίνει από άλλες χώρες από την Ελλάδα. Για την ακρίβεια η Ελλάδα πέφτει συνήθως στη δεύτερη ή και την τρίτη θέση, κάτω από τις ΗΠΑ (58,75%) ή ακόμα και από την Ινδία και την Κίνα κάποια περίοδο... Από τα πολλά μυνήματα, e-mail και σχόλια, τα περισσότερα είναι από ξένους, με τους περισσότερους να είναι από την Σιγκαπούρη(!) και οι περισσότεροι "φίλοι" του Cinux στο Facebook και το Google+ είναι από άλλες χώρες, με την Αυστρία, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες να πρωτοστατούν ενώ οι έλληνες είνια στα χαμηλά ποσοστά. Και φθάνω στο σημείο να ρωτώ τον εαυτό μου: "Ελληνική διανομή δεν είναι το Cinux...;".

    Η Ελλάδα που είναι; Οι έλληνες; Ένα μεγάλο ποσοστό χλευάζει αυτή τη προσπάθεια που με νύχια και με δόντια προσπαθώ να το κρατήσω στα πόδια του. Τα σχόλια ποικιλούν... Ένα ακόμα μεγάλο ποσοστό καταναλώνει και ζητά με έναν άσχημο τρόπο, σα να είναι το τσιφλίκι τους αλλά δεν μπαίνουν στον κόπο να βοηθίσουν λίγο... Κάποιοι άλλοι παρακολουθούν το project, αλλά πολύ απλά απαξιούν. Αυτοί είναι που δίνουν και μεγάλο βάρος σε "φθηνιάρικους" και κακόγουστους κλώνους του Debian/Ubuntu, γιατί οι developers πολύ απλά βαριούνται να κάνουν κάτι παραπάνω... Τελικά, το μηδαμινό ποσοστό που μένει (>0,05%, περίπου 12 άτομα) είναι και αυτό που ενδιαφέρεται και θα ήθελε να πάει μπροστά το Cinux.

    Αυτό που αγνοούν όμως όλοι εκεί έξω είναι το κόστος του πρότζεκτ. Αν αναλάμβανε εταιρία να κάνει ότι έχω κάνει εγώ μέσα σε ένα χρόνο, θα της κόστιζε περισσότερα από 80χιλιάδες Ευρώ(περισσότερα από $105Κ). Και ευχαριστώ έναν χρήστη του Cinux για την πληροφορία αυτή. Και αυτό δεν το λέω για κανέναν άλλο λόγο παρά απλά για να ολοκληρώσω τα παραπάνω στατιστικά.

    Φυσικά, το Cinux δεν είναι το μόνο ελληνικό παράγωγο που οι έλληνες αγνοούν και πολεμούν με αισχρότητα. Και δεν μιλώ για τα "φθηνιάρικα", αλλά για εκείνα που είχαν κάποια προοπτική, που διακρίνονταν από inovation και όχι "βλαχεία", εκείνα που είχαν κάτι διαφορετικό και δεν ήταν copy-paste με διαφορετικό wallpaper. Τελικά, πάντα αυτή η "βλαχεία" επικρατεί των πάντων και αυτή είναι που χαντακώνει την Ελλάδα. Λυπάμαι...

ΥΓ.: Αν κάποιος προσβληθηκε με το/τους παραπάνω κείμενο/χαρακτηρισμούς, ελεύθερα να εκφράσει την άποψή του, ήταν ένας από τους στόχους μου έτσι και αλλιώς.

ΥΓ2.: Αυτό το άρθρο γράφτηκε προς τιμήν όλων των ελλήνων που δοκίμασαν κάτι και χαντακώθηκαν.

ΥΓ3.: Μια Ελληνική διανομή θα υπάρξει μόνο όταν είναι κάτι 100% Ελληνικό. Ένας κλώνος του Debian/Ubuntu απλά θα κάνει τον κόσμο να γελάσει με την γραφικότητα του εγχειρήματος.

3 comments:

 1. "Ένας κλώνος του Debian/Ubuntu απλά θα κάνει τον κόσμο να γελάσει με την γραφικότητα του εγχειρήματος." iQunix? lol

  ReplyDelete
  Replies
  1. "Μια Ελληνική διανομή θα υπάρξει μόνο όταν είναι κάτι 100% Ελληνικό." Μιλάμε για διανομή που θα αντιπροσωπεύει την Ελλάδα. Το iQunix από όσο ξέρω αντιπροσωπεύει μια διαφορετική φιλοσοφία και για αυτό είναι τελείως διαφορετική περίπτωση.

   Delete
 2. Μόλις έμαθα για την διανομή σου από το linux inside και ψάχτηκα λίγο. Πιστεύω πως θα πάει πολύ καλά. Καλή συνέχεια

  ReplyDelete